Vad står på schemat?

Om du någonsin, mot all förmodan, skulle behöva be mig om att asassinera en annan människa. Inte vet jag, ni kanske blivit osams om något i pengaväg, eller för den sakens skull, varför inte i kärleksväg!? Skulle jag absolut säga Nej. Ett vänligt, men väldigt bestämt Nej. Inte en chans.
Om du då skulle skicka in mig i min tvättstuga, säg, ja, inte vet jag... Säg tio minuter, och fråga mig igen när jag kommer ut.

"Vart bor han?"

You could have just told us no though, you didn' have to be rude

Det finns ett så kallat "saying" (och vad jag hatar att använda kaninöron när man skriver på allvar...) som används i Sverige till och från och som jag har funderat mycket på. Grymt mycket (för jag gillar att använda superlativ). Det är det här när man säger till någon; Vi kan väl bara vara vänner?

Jag vet att du kanske kommer att rynka lite på näsan nu när jag lägger fram mitt det som jag ska lägga fram här, men det är så här jag tänker.

För, senast jag kollade, så var jag inte bara kompis med mina vänner. Visst var jag kompis med dem (eller ja, det finns visst en som jag inte kommer riktigt överrens med just alltid men det har egentligen inte med saken att göra här... ), men jag var inte bara kompis. För att vara vänner är inte så bara.
Det krävs en hel del vänner emellan.

Om du någon gång har spelat The Sims borde du veta vad jag menar. Okej, honestly, gubbarna i The Sims verkar visst egntligen inte vilja vara vänner på riktigt, för de e ju typ omöjliga att behålla om de inte bor i samma hus som ens egen gubbe och när man fått tolv stycken att flytta in (med en trettonde på gång) för att försöka hålla vänskapen uppe, så är det inte lätt att behålla dem då heller för då finns det inte plats med fler sängar i vardagsrummet (och alla vet hur sjukligt grinig en Sim som inte fått sova blir) så de börjar som bråka internt och blir ovänner i alla fall och sen stänger man av spelet och öppnar aldrig den tomten igen. Visst händer det att man stöter på dem när man går ut och hämtar posten med sin nya gubbe, men man passar sig ordentligt för att komma dem allt för nära. För man vet hur de är.
I alla fall. Man är inte bara vän med sina grannar i The Sims. Det krävs lite av gubben du spelar för att grannarna ska fortsätta vara med dig.

Precis som i verkligheten.

Att säga till någon att man bara vill vara vän, är på något, lite förolämpande kan jag tycka. (Och nej, det är med flit, stoppa inte in nåt osynligt, mentalt "sätt" efter något.)

Självklart är den allmänna uppfattningen inte att det är otrevligt att säga till någon att man bara vill vara vän. Jag menar, jag skulle gissa att det anses som ett av de finare sätt man kan, som de säger i staterna, turn someone down på.

Men jag tycker att det är det.
Så det så.

Twisted and Deranged

Kära dagbok.

Idag har jag pratat i telefon i sammanlagt två timmar och tolv minuter. Jag har lockat mitt hår. Jag har lyssnat på musik i 78 minuter, suttit i bilen 3,6 mil, och så har jag druckit varm choklad med vaniljsocker i, som, btw, smakar likadant som den där gamla lipsylen som fanns när en var mindre och som var lila, på eftermiddagen.
För det är sånt man gör när man inte går till jobbet.
Och det är värdelöst.

Inte börjar man tänka något vidare heller. Fast än man kan tänka sig. När man inte har mycket att göra vore det ju inte helt konstigt om man började tänka på en massa saker istället. Som för att fylla ut tiden liksom. Börja fundera på världspolitik och Gud, och krig och gamla filosofer och deras idéer och sånt. Det skulle inte var helt orimligt att det var sånna tankar som började ta upp tid. Men det är tomt.
Blankt.
Empty.
Ihåligt.
Pick your synonym!

Jag börjar känna mig lite som hon den där storbystade blondinen i Scary Movie filmerna. Förutom att jag varken är storbystad eller blond då... Eller jagad av en galen mördare heller för den delen...
Vad jag vet.

Och valborg då? Hur blir det på valborg?

När man börjar titta på klockan för ofta

Jag tror du känner till att om du får en blåsa i munnen är det någon som har snackat skit om dig. Och att när du kliver på en A-brunn betyder det Avbruten kärlek. Du känner antagligen även till att om du tittar på en digitalklocka som i det precisa ögonblick du vilar ögonen vid dess urtavla, visar samma siffror på båda sidor av de två punkterna i mitten, betyder det att någon tänker på dig just nu.

Jag har fått en sällsynt ovana att titta på digitalklockor.

Det började snart efter midsommar. Veckan efter tror jag. Nåt sånt.

Flera gånger då jag tittat på klockan hade den råkat visa likadana siffror. Allt sedan jag första gången hörde någon berätta för mig hur det låg till när man råkade se det här, inte allt för frekvent förekommande fenomenet, har jag alltid reflekterat över hur det ligger till när jag sett det. Jag har alltid tänkt “Undra vem som tänker på mig?”. Så när det här fenomenet uppkommer, på en och samma dag, ungefär fyra gånger, och jag varje gång tänker “undra vem som tänker på mig?”, då är det lätt att börja fundera över att det hänt ofta. På en och samma dag.

När jag noterat det här, började jag allt som oftast titta på klockan i tid och otid. Inte för att jag så mycket undrade vilken tid på dygnet det var, utan mer för att jag inte hade något annat att göra. Eller inte sysselsatte mig med något just då. Och ju oftare jag tittade på klockan och såg att någon tänkte på mig, desto större blev behovet av att notera klockslag.

Ser du den onda cirkeln?

Ovanstående har som sagt blivit en ovana, jag tittar på klockan hela tiden. Framförallt klockor av den digitala
sorten. Ibland till och med planerar jag när jag borde titta på klockan och hoppas att den ska visa tvillingar.

Fast då kommer jag på mig själv med att vara utomordentligt larvig. Så om jag tajmat väl och fått in en träff brukar jag tänka att det inte borde räknas.

När jag tajmat.

Så för några dagar sedan (i skrivande stund, gud vet när det här skriveriet publiceras och når dina ögon), slutade jag helt sonika att bry mig. Jag tittade på klockan när jag ville veta tiden och jag kollade inte en extra gång för att se om 22:21 hade ändrats till 22:22 eller bannade mig själv över att inte tittat några sekunder tidigare om den stod på 18:19.

Men så hände det igen.

16:16.

Och jag var fast. Igen.

Igår hände det tre gånger. Idag två.

Och jag kan inte bli kvitt tanken på att någon i världen tänker på mig. Och jag undrar så vem det är och vad hon vill. Den där mystiska människan. Hon som jag inte vet varken namn eller ansikte på. Hon som kan vara en god vän, en gammal klasskamrat, grannen, en kille jag träffat i baren, någon fullkomlig främling som sett mig på facebook eller i skolkatalogen? En barndomskärlek? En ovän?

Det enda jag vet är att det är Någon.

För på precis samma sätt som att jag inte kommer kunna ha en riktigt stor kärlek innan jag börjar bry mig om att ta en omväg förbi A-brunnarna, lika väl vet jag att någon tänkte på mig idag 13:13.



(Sommaren 2009)


The beginning of the end

Visst vet man när något slutar?

För allt har en början.

Det finns vissa tillfällen i livet när man känner att man är precis i början av slutet.

Vill man vara pessimist kan man se hela livet så. Att födseln bara är början till döden. Och så är det visst, men jag syftar till lite kortare avsnitt i livet. Den period mellan början och slutet då man lever. Livet.

Det handlar om Oss. Det finns den dagen, den händelsen, den kommentaren, då man vet att det är början på ett slut. Då man vet man inte kommer kunna komma längre. Att det inte går att räddas. Man har inget mer att ge varandra.

Ett slut kan börja på många sätt. Och det behöver inte vara definitivt. Men när man känner början på slutet. Då är det oundvikligt. Likt att alla varelser dör, så kommer Vi. också att göra det. När man känt början.

Jag hatar att göra slut.

Det är så deprimerande.


Let's squish our fruits together







Det talas om att en bild säger mer än tusen ord...


     

         
         

... alltså har jag här med Tjänat in dryga femtusen ord. Vilket ger mig en bra jäkla kvot att starta med nästa gång jag får lust att skriva.


Rubriceringstekniker

Greetings!
Elin calling!
First of all, I whant to thank you all for this spectacular show you have put on tonight..! And second..! That dress you are wearing is really fantastic!

So now, here are the results of the elinish voting:
...
and finally 12 points goes to..!

Det här med rubricering.

Satt och läste igenom några gamla inlägg, i brist på annat att göra. Och kom att tänka på en insändare jag läste i lokaltidningen för en tid sedan. Den handlade om att se mer av en text än bara rubriken. Att rubriken kan vara vilseledande, eller att den kanske inte ens har relation till vad som står i resten av texten. Insändaren av insändaren ville att människor skulle sluta opp med att läsa en artikel på de första fem orden. Typ.

Jag kom att tänka på den insändaren. Bara sådär...

Att inte vara full, är gravt underskattat

  

Efter att ha levt mina blyga, snart 19 år, har jag helt om det senaste kommit till insikt med ett av de sociala, inte problem, jag hittar inget ord som passar, men, "problem" som jag dras med.
Det handlar om alkohol.

Ett allt för vanlig scenario när man en fredagskväll som vilken annan håller på och förvärmer med vännerna är för mig snabbfyllan. Man kommer dit vid sju, åtta, börjar göra sig vacker, hjälper andra att göra sig vackra, småpratar, lyssnar på bra musik, har det allmänt trevligt och väntar eventuellt på något slags hinder som ska avlägsna sig innan cidern och vinet plockas fram.
Säg att det blir läge runt halv nio.

Min närmaste bekantskapskrets, och de jag oftast festar med, är en samling människor som allihop tycker att klockan tio är ett klockslag nog så väl att gå in på utestället som något, en punkt som vi ofta diskuterat eftersom jag ställer mig tveksam i frågan.
Klockan tio betyder att man åker runt halv tio. Vilket ger en förfesttid på ca sextio minuter. Här kan vi snacka om att suga i oss!

Problemet med snabbfyllan är inte bara just det att man måste klunka så förfärligt (även om det inte alltid är så kul...), nej. Det största problemet är otrevligheten och Pang-effekten.

Otrevligheten innebär varken mer eller mindre än vad det står. Det känns helt enkelt inte trevligt att Hälla  i  sig. Osocialt.

Pang-effekten syftar så klart på känslan "Nej nej, det e lungt, jag känner knappt av något- oh jiees, nu snurrar det innåthelvetehär!"
Typ.

I och med snabbfyllan, som egentligen har som enda mål att göra dig riktigt berusad innan du går in på krogen, försvinner liksom halva grejen med alkohol. Gemenskapen.

Att ta en drink på balkongen, ett glas vin till maten, en öl vid grillen eller lite whisky i soffan är förbaskat underskattat. Att dricka för trevnadens, istället för fyllans, skull.

Om det sen händer att man blir lite rund om foten under middagen finns det få saker som känns på det sättet som när man häller i sig lite vatten och känner hela kroppen bli lite mer sig själv igen. Den var på väg. Men den blev inte full. Det , mina damer och herrar, det är härligt.

Jag vill inte med detta säga att fyllan är överskattad, gud nej! Det enda jag vill säga är faktum att inte vara full, det är underskattat.

                                                                                               (Juli 2009)

Gud vilken kärring jag är....

 

 

 

 


I min vackra vita vintervärld

En ny dag. Ett nytt år.
Det ska inte bli någon ny årskrönika.

Det snöade ute i morse. Nu har det slutat. Men det ligger fortfarande ett tjockt lager nysnö kvar.
Jag vet inte sist när det var så här mysigt och kallt och snöigt på den andra dagen på det nya, andra året. Kanske var det förra året. Jag kommer inte ihåg. Vet inte alls om det var kallt och snöigt då. Eller ja det var kallt. Men inte fasansfullt. Var det snö? Jag vet att det har snöat, men det kanske var året innan, eller två år innan dess. Året 2006.

Snö är ett tacksamt ämne att skriva om.
Det finns liksom så mycket olika att berätta. Att den är kall. Att den är blöt. Att den är vit.
Man kan skriva om hur den var hård när man ramlade, eller mjuk så att man inte kunde krama en snöboll av den.
Vilket påminner mig om att jag inte gjort någon snölykta i år.
Inte så att jag brukar göra snölyktor något särskillt ofta. Det är ingen tradition eller liknande. Men det händer ju att man gör en. Ibland.
Snö är så bra. För alla kan relatera till den.

Jag tycker synd om människorna i afrika som inte fått se snön.
Och jag tycker synd om mig som inte fått se öknen.
Än.


RSS 2.0